| DOMŮ | TEORIE | RUBRIKY |

Nestor Kea

23. dubna 2018 v 18:20 | Petr |  Ptáci



VĚDECKÝ NÁZEV: Nestor notabilis
  • Stupeň ohrožení: Ohrožený druh
  • Klasifikace: Strunatci (kmen), obratlovci (podkmen), ptáci (třída), letci (podtřída), papoušci (řád), Strigopidae (čeleď), nestor (rod)
  • Rozšíření: Austrálie a Oceánie, Nový Zéland, Jižní ostrov
  • Rozměry: průměrná délka cca 50 cm
  • Hmotnost: cca 1 kg
  • Potrava: Jedná se o všežravce, konzumuje kořínky, zelené rostliny a bobule, saje nektar a loví hmyz, menší ptáky a malé savce. V nouzi nepohrdne ani mršinami.

Historie a etymologie

Papoušek kea byl poprvé popsán ornitologem Johnem Gouldem v roce 1856. Vědecký název papouška zní Nestor notabilis, přičemž latinský přídomek "notabilis" znamená "pozoruhodný". Zvláštní označení "kea" pochází z jazyku domorodých Maorů a vzniklo podle zvuku charakteristického volání tohoto papouška. To totiž zní jako "kee-aaa".

Taxonomie

Rod Nestor zahrnuje čtyři druhy: novozélandský papoušek kaka (Nestor meridionalis), novozélandský papoušek kea (Nestor notabilis), z toho dva vyhynulé druhy: norfolský papoušek kaka (Nestor productus) a chathamský papoušek nestor úzkozubý (Nestor chathamensis). Předpokládá se, že všechny čtyři druhy se vyvinuly z původního papouška kākā, který obýval Nový Zéland před pěti miliony let. Nejbližší příbuzný nestorů je nelétavý papoušek kakapo soví. Tito ptáci spolu dohromady vytvářejí prastarou čeleď Strigopidae.

Anatomie

Nestor kea patří mezi velké papoušky, dorůstá až půlmetrové délky a jeho váha se může vyšplhat až k jednomu kilogramu, přičemž samice jsou o něco menší. Peří na hlavě papouška je zbarveno hnědozeleně, brka na těle se vyznačují nenápadnou tmavou olivovou barvou, opeření na křídlech je ovšem na spodní straně velmi pestré - oranžové, žluté a červené. Papoušci mají obecně silné robustní zobáky na drcení ořechů a semen, nestorův výrazně mohutný, úzký, špičatý a zakřivený zobák se však spíše přibližuje zobanům masožravých dravých ptáků.

Styl života

Nestoři jsou endemitickým druhem, který obývá zalesněné horské regiony Jižního ostrova Nového Zélandu. Svá hnízda mívají nejčastěji v podzemí, například pod kořeny stromů a v zemních prohlubních. Nezřídka obývají také skalní rozsedliny. K takovým hnízdům se pak svažují dlouhé chodby, jejichž délka může dosahovat až několika metrů. Tyto chodby ústí do prostorných hnízdních komor, jejichž vnitřky jsou pečlivě vystlány měkkým dřevem, zelení, kapradinami, mechem a lišejníky.

(Papouščí hnízdo)

Většinu času tráví tito papoušci ve skupinách, ve kterých panuje složitý hierarchický systém a které čítají až několik desítek jedinců. Nestor kea proslul, podobně jako jiní papoušci, svou nevšední inteligencí a zvídavostí, která často hraničí až s drzostí. Neostýchá se zaletět až do těsné blízkosti lidské civilizace, kde v blízkosti příbytků, kempů, skládek a parkovišť hledá zbytky potravin. Čas od času (především v zimě, kdy je k nalezení méně potravy) se nestor odváží zavítat do blízkosti farem a rančů, kde může útočit na mladé či nemocné ovce. Jeho primárním cílem však rozhodně není ovci ulovit a usmrtit. Svým zobákem pouze roztrhá kůži a vyžere tukovou tkáň obklopující ledviny. Ovce pak bohužel často umírají na následky infekce, která se do rány dostane.

(Nestor kea napadá ovci)

Papoušci jsou, jak víme, obecně velmi inteligentní ptáci. Vyrovnat se jim či je dokonce předčít jsou schopni snad jen zástupci čeledi krkavcovitých. Nestor kea je považován za patrně nejinteligentnějšího papouška a jednoho z nejinteligentnějších ptáků vůbec. Svou inteligencí a učenlivostí hravě předčí i některé primáty. Dokáže pochopit fungování jednoduchých strojů, je schopen rychle reagovat na nové situace, umí si spojit příčinu s následkem, s nadšením řeší hlavolamy, snadno se učí a nově nabyté poznatky s lehkostí využívá ve svůj prospěch, především k získávání potravy. Nestoři se naučili zvedat víka popelnic (dokonce i ta zatěžkaná a zabezpečená) a vybírat z nich odpadky; v tisku se dokonce objevila informace, že vychytralí keové narušují dopravu na Novém Zélandu přenášením dopravních kuželů (více zde).

(Zvědaví nestoři si během prozkoumávání neznámého prostředí troufnou ničit automobily. Jsou zaznamenány i případy, při nichž došlo k ničení vybavení rekreačních chat v lyžařských střediscích.)

Stav populace, ohrožení a ochrana

Kvůli incidentům, při kterých nestoři napadali ovčí stáda, byli tito ptáci hojně loveni a zabíjeni novozélandskými farmáři. Ve své době došlo zcela legálně k vybití více než 150 000 jedinců. Novozélandská vláda odstřel papoušků oficiálně zakázala až v roce 1986. Od té doby probíhají nejrůznější projekty, které se snaží nestory zachránit, zároveň však vyřešit i problém s napadáním ovčích stád. Farmářům bylo nakázáno chránit hřbety ovcí speciálními přehozy, v dnešní době na Novém Zélandu probíhají výzkumy, při nichž jsou vyvíjeny a testovány speciální ptačí repelenty. Dnes ve volné přírodě žije odhadem něco kolem deseti tisíc nestorů. Přestože odstřel ptáků už legálně neprobíhá, tyto papoušky stále ohrožuje fakt, že na některých domech v horských oblastech Nového Zélandu se dosud vyskytuje olověná krytina - a neboť zvědaví opeřenci často kusy olova odtrhávají a polykají, většinou na následky pozření umírají. Kromě těchto faktorů hraje proti papouškům i fakt, že na Novém Zélandu se vyskytují nejrůznější invazivní predátoři. Vláda má však v plánu všechny invazní druhy na obou ostrovech vyhubit.

(Informační tabule nabádající turisty k ochraně nestorů)

Papoušci brzy pochopili, že jim nebezpečí odstřelu nehrozí a začali více vyhledávat přitomnost lidí za vidinou zaručeného zdroje potravy. Dnes je papoušek kea velmi oblíbeným zvířetem a patří mezi nezanedbatelná turistická lákadla Nového Zélandu. Samozřejmě existují i nejrůznější instituce, které se snaží nestory chránit. Například Kea Conservation Trust.

Rozmnožování

Samci těchto papoušků jsou polygamní a jediný papoušek může žít až se čtyřmi samicemi. Pro samice nestorů začíná období hnízdění již na samém začátku roku. Sezóna hnízdění začíná zpravidla v lednu a končí až v létě, většinou v červenci. Samice mohou snést tři až čtyři bílá vejce, na nichž pak sedí přibližně po dobu tří týdnů. Mláďata nestorů jsou krmivá, líhnou se slepá a holá. Jsou krmena natrávenou potravou z volete, kterou jim střídavě nosí oba rodiče. O mláďata je postaráno až do doby než se jejich těla kompletně pokryjí opeřením. K tomu dochází po více než třech měsících. Mladí nestoři dospívají ve třech letech. Exempláře držené v zajetí se dožily až patnácti let.

Zajímavosti

  • Ve složitém hierarchickém společenství těchto papoušků může být mladší jedince klidně nadřazen staršímu.
  • V České republice chová nestory ZOO Liberec, Zlín a Brno.
  • Dlouho se věřilo, že útoky nestorů na ovce jsou pouze výmyslem pověrčivých farmářů.
  • Jedná se o jediný druh horského papouška na celém světě.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama